Žoao Pedro Rodrigeš otvara selekciju ’Meteori’! | Beldocs

Vesti

Žoao Pedro Rodrigeš otvara selekciju ’Meteori’!
Vesti - 05.05.2018
 

Jedan od vodećih savremenih reditelja, portugalac Žoao Pedro Rodrigeš (João Pedro Rodrigues), biće specijalni gost 11. Beldocsa, na kome će otvoriti novu selekciju ’Meteori’.

Selekcija ’Meteori’ će se prikazivati u Muzeju savremene umetnosti i u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici. Selekcija se sastoji od hibridnih žanrova, arthaus filmova i dokufikcionih dela. Pored Rodrigešovih filmova, neki od naslova iz selekcije su dela odavno priznatih autora Žan Mari Štroba, Džejmsa Beninga i Migela Gomeša.

Žoao Pedro Rodrigeš je poznat beogradskoj publici po filmu ’’Ornitolog’’, prikazanom na FAF-u 2016. godine, za kojeg je dobio Zlatnog leoparda za najbolju režiju u Lokarnu.

Njegovu estetiku karakteriše istraživanje ljudskih strasti na oniričan način kroz konstantno mešanje sna i jave, kao i preispitivanje seksualnosti i odnosa prema hrišćanstvu, duboko usađenom u portugalsko i evropsko društvo. Žoaovi filmovi funkcionišu po principu simbola, vizuelne slobode i suptilnog narativa, skloni žanrovskim skokovima i dekonstrukcijama mitova.


Fotografija iz filma ’’Gde si sada, Žoao Pedro Rodrigeš?’’ (’’Where Do You Stand Now, João Pedro Rodrigues?’’)

U okviru selekcije ’Meteori’, 8. maja od 18 časova, u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj br. 1, biće prikazana dva njegova filma: ’’Gde si sada, Žoao Pedro Rodrigeš?’’ i ’’Poslednji put kada sam video Makao’’. Nakon projekcija filmova, publika će biti u prilici da porazgovara sa Žoaom u okviru QA sesije.

Žoao Pedro Rodrigeš će boraviti u Beogradu od 8. do 11. maja 2018. godine.


Fotografija iz filma ’’Poslednji put kada sam video Makao’’ (’’The Last Time I Saw Macao’’)

<
>