Žiri | Beldocs

Žiri

Međunarodni takmičarski program

Matjaž Ivanišin
Matjaž Ivanišin (1981, Slovenija) je studirao film na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Od završetka studija 2007. godine radio je kao freelance reditelj. Njegov studentski film Quick View (2005) osvojio je nekoliko nagrada. Za svoj debi dugometražni dokumentarni film Karpotrotter (2013) dobio je nagradu France Brenk. Ivanišinov drugi dugometražni dokumentarni igrani film Playing Men (2017) izabran je za Belfort, gde je osvojio nagradu Cine + Distribution Support.

Diana Tabakov
Diana Tabakov je na čelu programa za film na međunarodnoj VOD platformi Doc Alliance Films, koju je pokrenulo sedam ključnih evropskih festivala dokumentarnog filma. Portal predstavlja redovne filmske programe, od retrospektiva vodećih svetskih filmskih autora donovih premijernih formata. Takođe sarađuje kao nezavisni ekspert zaČeški državni fond za kinematografiju, vodi dokumentarne filmove zaumetničke kinematografije i filmske festivale i vodi projekat filmskepismenosti Mi Street Films.

Branislav Dimitrijević
Dr Branislav Dimitrijević je profesor istorije i teorije umetnosti na Visokoj školi za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu i gostujući predavač na inostranim umetničkim školama. Aktivan je i kao kustos savremene umetnosti. Bavi se umetničkim i filmskim nasleđem jugoslovenskog socijalističkog perioda i autor je knjiga Potrošeni socijalizam – Kultura, konzumerizam i društvena imaginacija u Jugoslaviji, 1950-1974 (2016); Slatki film Dušana Makavejeva (2017) i dr.

Srpski takmičarski program

Varja Močnik
Varja Močnik je završila studije filmske i TV režije u Ljubljani i od tada živi život posvećen filmu. Deceniju radi kao TV reditelj, režirala je nekoliko filmova, a njen najnoviji dokumentarni film je LP film Buldožer – Pjluni istini u oči (2017). Bila je asistent, snimatelj, urednik na drugim projektima. Nedavno je počela da piše o filmu, i da sarađuje sa Slovenskom kinotekom kao filmski kustos. Radila je na međunarodnom filmskom festivalu Kino Otok – Kino Isola, i poslednjih godina je selektor filmskog programa. Veruje u slobodu filmskog izražavanja i obožava film u svim njegovim oblicima i žanrovima.

Svetislav Basara
Svetislav Basara (1953) je ključna figura srpske književnosti. Autor više od dvadeset romana, zbirki eseja i kratkih priča, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, uključujući i NIN-ovu nagradu 2007. godine.

Manuel Mozos
Rođen u Lisabonu 1959. godine. Studira istoriju i filozofiju do 1984. godine, kada se upisuje na Školu za pozorište i film, gde se specijalizuje za montažu. On je odgovoran za montažu nekoliko filmova sve dok, 1989., ne režira svoj prvi dugometražni film Um passo, outro passo e depois, a 1991. XAVIER koji ostaje nezavršen sve do 2002. Manuel Mozos takođe režira nekoliko dokumentaraca i video klipova i radova u Cinemateca Portuguesa.

Najbolji kratki film festivala

Aron Sekelj
Rođen 11.11.1988. u Beogradu. Od 2008. do 2012. studira osnovne studije Filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u okviru kojih realizuje jedan grupni dugometražni film i brojne kratke igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove. Nakon toga upisuje master studije filma na Akademiji likovnih umetnosti u Hamburgu, gde diplomira 2016. godine sa eksperimentalnim dokumentarnim projektom Pejzaži rata, pejzaži mira. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Antigoni Papantoni
Antigoni Papantoni was born in Athens, lives and works in Lausanne, Switzerland since 2011. She holds a MSc in Computer Science from the University of Piraeus in Greece and an Advanced Studies degree from the Photography School of Vevey, Switzerland. Since 2015, she works for the Visions du Réel documentary film festival in Nyon, Switzerland, currently as the Industry coordinator. In 2017, she starts working for the Athens International Film Festival and Thessaloniki International Film Festival. In 2018, she starts working in Croatia, and in 2019, she starts collaborating also with Animafest Zagreb.

Eroll Bilibani
Eroll Bilibani je filmski producent, fotograf i menadžer komunikacija. Uključen je u razvoj programa koji koriste kino i pripovedanje kao platforme za društvene promjene, kroz kreativne obrazovne pakete dizajnirane da inspirišu mlade ljude. Takođe je uključen u promociju dokumentarnog filma kroz DokuFest-ov Solarni pokretni kino „Cinema at Iour Door“. Producirao je nagrađivane filmove Home i In Between.