Žoau Pedru Rodrigešu dodeljena Plaketa Jugoslovenske kinoteke za zasluge u evropskoj kinematografiji! | Beldocs

Vesti

Žoau Pedru Rodrigešu dodeljena Plaketa Jugoslovenske kinoteke za zasluge u evropskoj kinematografiji!
Vesti - 08.05.2018
 

Svečana dodela nagrade – Plakete Jugoslovenske kinoteke održana je večeras, 8. maja u 18h u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici br.1.

Plaketu je Rodrigešu uručio upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujević, neposredno pre projekcije filmova ’’Gde si sada, Žoao Pedro Rodrigeš?’’ i ’’Poslednji put kada sam video Makao’’.

„Ovo je za mene iznenađenje. Veoma sam srećan što sam ovde i hvala vam što ste me pozvali da prikažem svoje filmove i takođe pružili mogućnost da razgovaramo o njima nakon projekcija. Nadam se da zaslužujem ovo priznanje.“ izjavio je Rodrigeš prilikom dodele nagrade, i pozvao publiku da uživa u filmovima.

Ova dva filma portugalskog reditelja prikazana su u okviru selekcije ’Meteori’ koju je Rodrigeš večeras zvanično i otvorio.

Nakon projekcija filmova, održan je razgovor sa autorom u okviru QA sesije, koji je vodio Marko Grba, umetnički direktor Beldocs festivala.

Jedan od vodećih savremenih reditelja, portugalac Žoao Pedro Rodrigeš (João Pedro Rodrigues) je specijalni gost 11. Beldocsa. Njegovu estetiku karakteriše istraživanje ljudskih strasti na oniričan način kroz konstantno mešanje sna i jave, kao i preispitivanje seksualnosti i odnosa prema hrišćanstvu, duboko usađenom u portugalsko i evropsko društvo. Žoaovi filmovi funkcionišu po principu simbola, vizuelne slobode i suptilnog narativa, skloni žanrovskim skokovima i dekonstrukcijama mitova. Žoao Pedro Rodrigeš je poznat beogradskoj publici po filmu ’’Ornitolog’’, prikazanom na FAF-u 2016. godine, za kojeg je dobio Zlatnog leoparda za najbolju režiju u Lokarnu.

Žoao Pedro Rodrigeš će boraviti u Beogradu od 8. do 11. maja 2018. godine.

 

<
>