Plaketa Jugoslovenske kinoteke Ulrihu Zajdlu! | Beldocs

Vesti

Plaketa Jugoslovenske kinoteke Ulrihu Zajdlu!
Vesti - 14.05.2018
 

Svečana dodela Plakete Jugoslovenske kinoteke Ulrihu Zajdlu (Ulrich Seidl), održana je 12. maja u 13h u Jugoslovenskoj Kinoteci u Uzun Mirkovoj, nakon čega je austrijski reditelj održao masterklas.

Upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, Marjan Vujević je dodelio Plaketu Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos kinematografiji jednom od najznačajnijih reditelja današnjice – Ulrihu Zajdlu, gostu ovogodišnjeg 11. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs.

Koliko je zaista veliki doprinos ovog reditelja evropskoj i svetskoj kinematografiji, uverila se još jednom i publika Beldocsa, imajući priliku da pogleda šest filmova ovog značajnog evropskog reditelja u okviru celine Retrospektiva: Ulrih Zajdl.

Ulrih Zajdl je zahvaljujući ovogogišnjem izdanju Beldocsa, imao priliku da prvi put poseti Beograd.

Nakon što mu je uručena plaketa, čuveni reditelj je na poklon upravniku Jugoslovenske kinoteke uručio kopije svojih filmska ostvarenja. Na retrospektivi posvećenoj radu ovog reditelja, koji je svojom poetikom pomerio granice u savremenom dokumentarnom filmu, bili smo u prilici da vidimo i neka novija dela, kao i mahom njegove rane radove, koji su mu obezbedili status kontroverznog autora.

Prilikom uručenja, Ulrih Zajdl je izjavio: „ Nisam pripremio kompletan govor, želim samo da kažem jedno jednostavno i iskreno hvala za ovu nagradu koja mi je dodeljena. Naravno da niko ne snima filmove da bi dobio nagradu. Svaka nagrada je ujedno i potvrda rada koji čovek obavlja. U tom smislu je nagrada za mene ujedno i težnja da nastavim svoje stvaralaštvo i da i dalje snimam radikalne filmove. Živimo u teškim vremenima, živimo u svetu u kojem ne znamo koja je sledeća katastrofa sa kojom ćemo se suočiti. Povodom ove nagrade moj apel stvaraocima sledeće generacije jeste da stvarate filmove za koje vi mislite da su vredni i filmove u koje verujete. Nemojte da pravite filmove koje već imaju određen format, pravite filmove od srca.“

Beldocs je organizovao retrospektivu filmova: „Dobre vesti“, „Životinjska ljubav“, „Matura“, „U podrumu“, „Gubici su očekivani“, „Isus, znaš“ koji su poljuljali i publiku i kritiku svojevremeno kada su prikazivani, zbog njegovog realističnog prikazivanja skrivenih života malih ljudi koji imaju mnogo toga da kažu. Upravo o svom radu i autorstvu, kao i koliko mu je teško da ispriča priče od kojih bi većina reditelja pobegla, Ulrih Zajdl je i održao masterklas u Jugoslovenskoj kinoteci.

<
>