Mini Doc

Radionica Beldocs Mini Doc pružila je svim zainteresovanim polaznicima srednjoškolskog uzrasta mogućnost da nauče osnove režije dokumentarnog filma, od pretprodukcije, preko produkcije, pa do postprodukcije. Nakon završetka teoretskog dela, tokom kojeg su mentori, režiseri Igor Stanojević i Marko Grba Singh, održali niz radionica i diskusija koje su se bavile različitim akspektima stvaranja jednog dokumentarnog filma, nastupio je praktični deo i snimanje dokumentarca. Kao rezultat tog procesa, u saradnji sa gradom Sremskom Mitrovicom i Moon Multimedija, nastao je kratki dokumentarni film Tajne zlatne kapije, u čijem stvaranju su učestvovali Dimitrije Krstajić, Kristina Simić, Vladimir Malbašić i Branimir Pavlović.

Radionice su bile održane 26. 27.  30. i 31. jula 2018. godine u prostorijama UK Parobroda. Zajedno smo prošli kroz osnove filmskog jezika, istoriju dokumentarnog filma, tipove dokumentarnog filma i pismenu analizu.

Film Tajna zlatne kapije je trenutno u poslednjoj fazi postprodukcije, i njegova svečana projekcija je predviđena za novembar 2018. u ustanovi kulture Parobrod.

TAJNE ZLATNE KAPIJE (8 min), r. Dimitrije Krstajić

Sinopsis:
Sremska Mitrovica / Sirmium je bila jedna od četiri prestonice rimskog carstva i kao takva, poprilično je bogata istorijskim i arheološkim sadržajima. Legenda o Zlatnoj kapiji Sirmiuma, koja trenutno trune na dnu Save, je poprilično raširena među Mitrovčanima. Autor se istraživačkim pristupom hvata u koštac sa mnogim mitovima koji su vezani za njegov grad i ovim filmom edukuje publiku.