Izložba „Mapa puna snova“ u okviru Beldocs festivala | Beldocs

Vesti

Izložba „Mapa puna snova“ u okviru Beldocs festivala
Vesti - 05.05.2018
 

Projekciji dokumentarnog filma „Mapa puna snova“ Danila Lole Ilića o eminentnom istarskom dizajneru i likovnom umetniku Predragu Spasojeviću (1959 – 2010), prethodiće otvaranje izložbe grafičkog dizajna ovog priznatog pulskog autora. 

Izložba će biti otvorena u utorak, 8. maja u 20h u Centru za kulturu Vlada Divljan, a nakon otvaranja izložbe, od 21h, uslediće projekcija dokumentarnog filma koji govori o Spasojevićevom doprinosu na polju kulture, grafičkog oblikovanja, produkt dizajna i dizajna enterijera u periodu od sredine osamdesetih godina prošlog veka, pa sve do njegove prerane smrti 2010. godine. Nakon projekcije filma, publika će imati priliku da učestvuje u razgovoru sa Danilom Lolom Ilićem, Biserkom Vranić, Elisom Lovrićem i Milanom Rašulom u okviru QA sesije.

Predrag Spasojević (1959 – 2010) je diplomirao grafiku na zagrebačkoj Akademiji likovnih umetnosti 1985. godine u klasi prof. Miroslava Šuteja. Ubrzo postaje član ULUPUH-a, HDLU-a, i HZSU-a i stiče status slobodnog umetnika. Profesionalno se bavio grafičkim oblikovanjem još od studentskih dana pa sve do prerane smrti 2010. godine. Tokom tog razdoblja sarađivao je sa brojnim kulturnim, društvenim i privrednim institucijama – Pula film festival, Međunarodni kazališni festival PUF, Sa(n)jam knjige u Istri, Istarsko narodno kazalište u Puli, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci, Hrvatsko narodno kazalište Split, Muzej suvremene umjetnosti u Istri, Uljanik, Arenaturist, Turistička zajednica Istarske županije, Turističke zajednice Pule, Labina, Medulina, Međunarodna izložba vina Vinistra, Vina Kozlović, Vina Matošević, Demian vina…

Oblikovao je i brojne likovne monografije i druga izdanja. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu. Živeo je i stvarao u Puli, bio zaljubljenik u Istru i njenu arhitekturu, što ga je podstaklo da se poslednjih godina života, uz grafički dizajn, posveti dizajnu enterijera i revitalizaciji stare istarske gradnje.

Danilo Lola Ilić rođen je u Vranju 1977 godine. Završio je filmsku i TV montažu na Akademiji umetnosti u Beogradu 2002 godine, u klasi profesora Andrije Zafranovića. Magistrira filmsku režiju (MFA) na filmskoj školi Ohio Univerziteta 2007. godine. Napisao je, režirao i montirao sve svoje filmove.
Filmografija: „Mapa Puna Snova“, 2017; „143“, 2017; „Memoari slomljenog uma“, 2015; „Pula je i moj grad“, 2014; „Prašina svakodnevnog života“, 2011; „Distortion“, 2007.

 

<
>