Film Gorana Devića nagrađen na Beldocsu | Beldocs

Vesti

Film Gorana Devića nagrađen na Beldocsu
Vesti - 18.05.2019
 

Žiri za najbolji kratki film festivala je imao izuzetno težak zadatak jer se 15 izvanrednih, ali i potpuno raznolikih filmova, iz više programskih celina,  takmičilo za ovu nagradu. Umesto jedinstvenog posebnog priznanja, žiri je osetio potrebu da skrene pažnju, podstakne i izrazi zahvalnost onim filmovima i njihovim autorima koji su nas poslali na putovanje; od transcedentnih prostranstava uma jedne turske vidovnjakinje do istinitih svedočenja o zloupotrebi, nasilju i patnji kroz potragu za božanskim u zajednici meksičkih starosedelaca. Putovanje nas je potom dovelo na Balkan, gde tragovi prošlosti nestaju u plamenu na stenovitim planinama Crne Gore, a proklamovani heroji postaju izdajnici pa ponovo heroji u prepletu kinematografskih reinterpretacija događaja iz istorije Rumunije.

Ovo filmsko putovanje završavamo u sadašnjici jednim filmom koji na temeljit način preispituje savremeni politički pejzaž, prikazujući svo licemerje sistema koji je spreman da pod parolom progresa izvrdava i ograniči i osnovna ljudska prava pojedinca. Za smeo, sirov, elegantno duhovit, promišljeno strukturisan, ali, pre svega, plemenit autorski pristup u prikazu jednog odlučnog ali možda i nepodesnog  protagoniste i njegove borbe sa kojom se neizbežno solidarišemo.

Nagrada za najbolji kratki film festivala se dodeljuje filmu „U ime Republike Hrvatske“ Gorana Devića.

Povodom nagrade, Goran Dević je izjavio:
– „Jako sam sretan i zadovoljan zbog nagrade jer filmove radim primarno za nas koji živimo na ovim prostorima. Kad mi se dogodi da film bude prihvacen i prepoznat u prostoru koji mi je bitan sva muka kojom je film stvoren postaje nebitna. Veliko hvala Beldocsu koji nam je dao priliku da prikazemo film“.

<
>