Domaći film o osvajanju Mont Everesta premijerno na 11. Beldocsu | Beldocs

Vesti

Domaći film o osvajanju Mont Everesta premijerno na 11. Beldocsu
Vesti - 11.05.2018
 

Dugometražni dokumentarni fIlm „4 godine u 10 minuta“ reditelja Mladena Kovačevića biće premijerno prikazan u petak, 11. maja u 19h u dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6).

„4 godine u 10 minuta“ je dugometražni eksperimentalni arhivski dokumentarac o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Dragana Jaćimovića, čiji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film. Na kasetama koje su osamnaest godina skupljale prašinu, otkriva se zagonetni filmski materijal. Uz citate iz dnevnika protagoniste koji je iza kamere, sklapa se intimna slika jednog nesvakidašnjeg doživljaja. Od mističnosti vanzemaljskih pejsaža, nedokučivih likova i situacija, preko suspensa pomeranja granica, do komičnosti egzistencijalističkog apsurda, jedan čovek beležio je svoj put u večnu slavu, i nazad – u banalnost svakodnevice.

Film je u aprilu prikazan u Burning Lights takmičarskoj selekciji festivala Visions du reel, u Nyonu, gde je osvojio Specijalno priznanje žirija, a pre samo nekoliko dana, premijerno je prikazan u takmičarskoj selekciji najprestižnijeg dokumentarističkog festival u Severnoj Americi – HotDocs Toronto.

“…Ingenioznom montažom i poetskom upotrebom reči i prizora, Kovačević brilijantno i iz potpuno novog ugla prilazi žanru alpinističkog filma, oslikavajući misteriozna stanja uma na način koji veoma podseća na ‘ekstatičnu istinu’ Vernera Hercoga.” – Charlotte Selb, HotDocs.

Scenarista i reditelj je Mladen Kovačević. Film je montirala Jelena Maksimović, a dizajner zvuka je Jakov Munižaba. Producentkinja je Iva Plemić Divjak. Film je nastao u okviru kuće Horopter Film Production, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Nakon studiranja filmske režije u Beogradu, Londonu i Kejp Taunu, Mladen Kovačević se svesrdno posvetio dokumentarnom filmu. Za par godina snimio je nekoliko naručenih i tematskih dokumentaraca, kao i debitantski autorski dokumentarac „Anplagd“ kojim postiže veliki međunarodni uspeh (u selekcijama Visions du Réel – Nyon, Hot Docs, DOK Leipzig, CPH:DOX, FIDMarseille, Raindance). Do sada je prikazan na oko 80 festivala i osvojio 10 nagrada). Njegov drugi dokumentarac „Zid smrti, i tako to“ imao je svetsku premijeru u takmičarskoj selekciji festivala Visions du Réel 2016, i osvojio je nagrade za Najbolji film i Najbolju kameru na Beldocsu 2016. kao i nagradu za Najbolju muziku i dizajn zvuka na Martovskom festivalu u Beogradu 2017. Pored veoma uspešnog početka međunarodne distribucije novog filma, „4 godine u 10 minuta“, Kovačević trenutno razvija 3 dugometražna projekta, od kojih će se “Merry Christmas, Yiwu” srpsko-švedsko-francuska koprodukcija snimati ovog leta, u Kini.

Facebook stranica filma

 

<
>