Diskusije | Beldocs

Diskusije

Lavirinti pravde

PANEL 1: „Sudska pravda: između žrtava i počinioca”
10. maj 2019, 11:00 (Art bioskop Kolarac)

Kako žrtve gledaju na pravdu koja dolazi 25 godina nakon počinjenih zločina? Da li nam uvid u dešavanja iz sudnice može pomoći da razumemo zašto ljudi čine strašne zločine? Kako izgleda sudski goniti i braniti čoveka koji je počinio genocid? Šta možemo naučiti iz nasleđa ratne prošlosti u Bosni i Hercegovini, gde su polarizacija i politika podele opet u usponu? Kako je suđenje u Hagu uticalo na međunarodno krivično pravo u svetu, a kakve su njegove posledice u Srbiji?

Učesnici: Piter Mekloski (Peter McCloskey), tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu, protagonista filma Suđenje Ratku Mladiću; Branko Lukić, glavni advokat branilac Ratka Mladića u MKSJ u Hagu, protagonista filma; Henri Singer (Henry Singer) i Rob Miler (Rob Miller), koreditelji filma; Jovana Spremo, savetnica u Komitetu pravnika za ljudska prava (JUKOM).
Moderatorka: Jasmina Lazović, osnivačica i programska saradnica Centra za primenjenu istoriju.

PANEL 2: “Pravda u rukama žena: rodna perspektiva pravničke profesije u Srbiji”
13. maj 2019, 11:00 (Mala sala Kolarčevog univerziteta)

Studije u Srbiji i zemljama regiona pokazuju da zastupljenost žena među sudijama i tužiocima značajno porasla tokom poslednje dve decenije, ali da upkos tome, njihov udeo na višim hijerarhijskim pozicijama u pravničkoj profesiji je nesrazmerno manji. Kakva je uloga žena sudija i rodne perspektive u osiguravanju nezavisnosti i integriteta sudstva, a u kojoj meri je sistem prilagođen njima i poštuje njihova ljudska i građanska prava? Na koji način promena već uspostavljene demografije sudstva u Srbiji mogla bi da doprinese njegovoj modernizaciji i reformi?

Učesnice: Vida Petrović Škero, bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije; Prof. dr Jelena Jerinić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu.
Moderatorka: prof. dr Violeta Beširević, prodekanica Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu.

PANEL 3: “Staljinova pravda u svetlu današnje stvarnosti”
13. maj 2019, 12:30 (Mala sala Kolarčevog univerziteta)

Dok arhivski snimci rekonstruišu dramu iz moskovske sudnice 1930. godine koja je nagovestila smrtonosni trijumf laži oličen u Staljinovim političkim represijama, današnja stvarnost nam pruža priliku da uočimo zastrašujuće sličnosti sa manipulacijom sudstvom, medijima, i na kraju, torturom  koja je obeležila totalitarni režim tog doba. Da li su Staljinovi fabrikovani procesi 1930-ih adekvatan podsetnik za današnju Rusiju i ostale države da sprovode neophodne reforme i aktivnosti da bi obezbedili i unapredili nezavisnost sudstva?

Učesnici: Askold Kurov, reditelj filma Proces – Država Rusija protiv Olega Sencova; Boris Varga, novinar i politikolog.
Moderator: Miša Stojiljković, novinar.