Beldocs Teen

Zovi me Toni
Klaudiusz Chrostowski, Poljska, 2017, 62’

Konrad, 18-godišnji bodi-bilder koji želi da postane glumac očajnički se bori da zadobije pažnju odsutnog oca. Konrad živi u malom rudarskom gradu na jugu Poljske. U svojim naporima da bude primećen ugleda se na omiljene heroje akcionih filmova, provodi sate u teretani i prijavljuje sa za takmičenje u bodi-bildingu. Unutrašnji konflikt između onoga što jeste i onoga što misli da treba da bude da bi zadobio poštovanje drugih vodi ga u depresiju.

Festivali
DOK Leipzig, Germany, 2017; IDFA, The Netherlands, 2017; ZagrebDOX, Croatia, 2018; 20th Tel Aviv International Documentary Film Festival, Israel, 2018; Moscow International Documentary Film Festival DOKer, Russia, 2018

MATANGI / MAYA / M.I.A.
Steve Loveridge, Šri Lanka, Velika Britanija, SAD, 95 ‘

MATANGI / MAYA / M.I.A. je film sačinjen od ličnih video zapisa koje su Maya Arulpragasm i njeni najbliži prijatelji snimali tokom proteklih dvadeset godina, beležeći njen izuzetni životni put od londonskog tinejdžera-imigranta do svetske pop-zvezde M.I.A. Ne praveći kompromise, Maja je bez prekida snimala tokom bitki koje je vodila sa muzičkom industrijom i mejnstrim medijima, dok su njen uspeh i slava rasli pretvorivši je u jednu od najprovokativnijih i najkontroverznijih umetnica u popularnoj muzici danas.

Festivali:
World Cinema Documentary- Special Jury Award-Sundance Film Festival 2018

Mladi kadrovi
Claire Simon, Francuska, 2018, 100’

Vezuju patike, stavljaju slušalice u uši i koračaju, gotovo lebdeći ispred objektiva, prema mogućnosti koja je van domašaja. Na kraju ove vazdušaste početne sekvence, opet se pojavljuju, stižu u srednju školu u Ivriju u totalno drugačiju situaciju, na još jedan ’školski odmor’, jer više nisu deca. Ovde se radi o savlađivanju teškog prelaza u odraslo doba uz nelagodu u stomaku koju izaziva pomisao na budućnost.

Festivali:
Berlin International Film Festival, 2018; Hong Kong International Film Festival, 2018

Devojke iz Ouage
Theresa Traore Dahlberg, Švedska, Burkina Faso, Francuska i Katar, 2017, 80’

U zemlji u kojoj nezaposlenost među mladima iznosi 52 procenta, poslovi su goruća tema. Mlade devojke u školi za mehaničare u glavnom gradu Burkine Faso, Uagadugu, nalaze se na prelomnoj tački u životu kada se njihovi snovi, nade i hrabrost suočavaju sa sudovima, strahovima i očekivanjima društva o ulozi žene.

Festivali:
Dragon Award Nominee- Goteborg Film Festival; Fespaco 2017- Pan-African Film Festival, Tempo- Official Selection Tempo Documentary Award

 

Beldocs Toolkit for Teachers