Beldocs odbrojavanje počinje | Beldocs

Vesti

Beldocs odbrojavanje počinje
Vesti - 09.04.2019
 

Меđunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs i ove godine vas poziva na Beldocs odbrojavanje!
Petak, 12.april, galerija Polet, od 19:00 do 01:00!

Na repotoaru su dva filma za koje je pubilika prethodnih godina pokazala veliko interesovanje:
19:00 –  Kiki, Sara Jordenö, Nemačka, 2016, 94′
21.00 – Srange Love With Ego, Ester Gould, Holandija 2015, 90’

Ulazak je slobodan.

I 19:00 Kiki, Sara Jordenö, Nemačka, 2016, 94′
U Njujorku, LGBTQ pripadnici etničkih manjina skupljaju se na pristaništu u Kristofer ulici gde uvežbavaju svoj performans zasnovan na plesu koji su početkom devedesetih proslavili Madona spotom za pesmu Vogue i dokumentarni film Pariz gori. Dvadeset pet godina nakon ovih kulturnih dostignuća, nova i potpuno drugačija generacija mladih pripadnika LGBTQ populacije formirala je aktivističko-umetničku potkulturu pod imenom Kiki Scena.

II 21.00h – Srange Love With Ego, Ester Gould, Holandija 2015, 90’
Kao mala, režiserka Ester Guld je tačno znala šta želi da postane kad poraste: svoja starija sestra Rovan. Blagoslovena blještećim samopouzdanjem, izgledalo je kao da Rovan ima svet pod nogama: „Sve je moguće, sve dok veruješ u sebe“. U ovom lirskom filmu, obožavanje koje režiserka oseća prema Rovan predstavlja početak izvanrednog putovanja, koje u svom središtu ima našu potrebu da budemo viđeni i da nam se ljudi dive. Od škotskih seoskih predela do Los Anđelesa – predstavljajući različite likove iz različitih faza života – Ester prati korake svoje sestre. Postepeno, ona otkriva da ta superžena kojoj se divila kao dete, nikada nije ni postojala. Kao u grčkom mitu o prelepom Narcisu, kome je sudbina bila da se zaljubi u sopstveni odraz, vera u sebe koju Roвan oseća se pretvara u osećaj grandioznosti. Čudna ljubavna afera sa egom je magično istraživanje granica između zdrave i nezdrave ljubavi prema sebi. Sa bliskom sestrinskom povezanošću u svojoj suštini, film postaje uzbuđujuća priča o našoj vezi sa egom.

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje se održava od 8. do 15. maja u Beogradu u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 120 premijernih filmova iz celog sveta, u 14 različitih selekcija.
Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

<
>