Beldocs na bis u Domu omladine i Dvorani kulturnog centra | Beldocs

Vesti

Beldocs na bis u Domu omladine i Dvorani kulturnog centra
Vesti - 14.05.2018
 

Danas, 14. maja, poslednjeg dana Beldocsa, u Domu omladine Beograd i Dvorani kulturnog centra Beograda, reprizno će biti prikazani neki od filmova koji su privukli najveću pažnju publike ove godine, filmovi za koje se tražila karta više.

Ljubitelji dokumentarnog filma imaće priliku da poslednjeg festivalskog dana u okviru Beldocsa na bis pogledaju filmove „Matangi / Maya / M.I.A.“, „Lica mesta“ („Faces Places“)“4 godine u 10 minuta”“Hotel Jugoslavija” i „Kedi“.

Tako će u Domu omladine Beograda, danas, 14. maja u 16 časova biti prikazan biografski film „Matangi / Maya / M.I.A.“ o svetskoj pop zvezdi! Film u režiji Steve Loveridge, sačinjen je od ličnih video zapisa koje su Maya Arulpragasm i njeni najbliži prijatelji snimali tokom proteklih dvadeset godina, beležeći njen izuzetni životni put od londonskog tinejdžera-imigranta do svetske pop-zvezde M.I.A. Ne praveći kompromise, Maja je bez prekida snimala tokom bitki koje je vodila sa muzičkom industrijom i mejnstrim medijima, dok su njen uspeh i slava rasli pretvorivši je u jednu od najprovokativnijih i najkontroverznijih umetnica u popularnoj muzici danas.

Takođe u Domu omladine Beograda, od 18 časova, biće prikazan putopisni dokumentarac „Lica mesta“ („Faces Places“), čuvene rediteljke Agnès Varde i francuskog fotografa i muraliste JR.  Osamdesetdevetogodišnja Agnès Varda, jedna od vodećih figura francuskog novog talasa i priznati tridesettrogodišnji francuski fotograf i muralista JR zajedno su režirali ovaj očaravajući dokumentarac/putopis. Zajedno putuju po selima Francuske u Džej Arovom foto kamionu srećući lokalce, slušajući njihove priče i praveći njihove portrete na velikom formatu.

U Dvorani kulturnog centra Beograda, u 17 časova biće prikazan film Mladena Kovačevića “4 godine u 10 minuta” o prvom Srbinu koji se popeo na Mont Everest. Na kasetama koje su 17 godina skupljale prašinu otkriva se zagonetni filmski materijal. Uz citate iz dnevnika protagoniste koji je iza kamere, sklapa se intimna slika jednog nesvakidašnjeg putovanja u večnu slavu. Vanzemaljski pejzaži, nedokučivi likovi, i zastrašujući momenti, i san o avanturi koji se umesto pokličem pobednika, završio krikom poraženog.

Takođe u Dvorani kulturnog centra Beograda, u 19 časova, biće prikazan film “Hotel Jugoslavija”, švajcarskog reditelja Nicolasa Wagnièresa. Podignut 1969. godine na Novom Beogradu, hotel Jugoslavija predstavljao je mitsko mesto. Bio je kako simbol, tako i svedok različitih trenutaka koji su oblikovali bivšu Jugoslaviju: od Tita do Miloševića; od socijalizma do nacionalizma, od NATO bombardovanja do korumpiranog ekonomskog liberalizma. Danas još uvek predstavlja mučan deo beogradskog pejzaža, kao odraz srpskog društva u potrazi za novim prekretnicama.

Poslednji film u okviru Beldocsa na bis, danas, 14. maja, u Dvorani kulturnog centra Beograda od 21 čas je film “Kedi” o očaravajućim istanbulskim mačkama. Film je režirala Ceyda Torun. Stotine hiljada mačaka nesmetano luta Istanbulom. Hiljadama godine one tumaraju dolazeći i odlazeći iz ljudskih života, i tako postaju nerazdvojiv deo zajednica koje grad čine toliko raznovrsnim. Ne tražeći sebi vlasnika, ove životinje žive između dva sveta, ni potpuno divlje ni potpuno pitome – i donose radost i smisao ljudima koji se odluče da ih prihvate.

Projekcija filma „Lica mesta“ je besplatna, dok se ostale projekcije naplaćuju po regularnim cenama!

<
>