THE LOOK OF SILENCE_1

NAJPOTRESNIJI FILM OVOGODIŠNJEG BELDOKSA

Džošua Openhajmer, američki reditelj trajno nastanjen u Kopenhagenu, već je prethodnim ostvarenjem “Čin ubistva” ponovo skrenuo pažnju svetske javnosti na indonezijski masakr iz 65. i 66. godine prošlog veka. Tada je, da podsetimo, ubijeno između pola miliona i milion komunista, njihovih pristalica, ali i onih politički neopredeljenih – u svakom slučaju, potpuno nedužnih ljudi.

Najnovije Openhajmerovo ostvarenje “Pogled tišine” odlazi korak dalje. Neke od jezovitih likova koji su učestvovali u pomenutim ubistvima – a koje je upoznao tokom snimanja prethodnog filma – uspeva, na primer, da nagovori da pred kamerom verno insceniraju i odglume svoje učešće u ovim monstruoznim zločinima. Očigledno je da ni tračak kajanja ili griže savesti u njihovim dijaboličnim mozgovima ne postoji. Kada se, međutim, nešto kasnije nađu oči u oči sa bratom jednog od nedužno ubijenih, njihova retorika dobija nešto drugačiji prizvuk.

 

Obilje političkih okolnosti uticalo je na postojeću situaciju da ova, u dvadesetom veku najbrutalnija masovno organizovana zlodela ostanu neprocesuirana, nedovoljno rasvetljena i praktično gurnuta pod tepih. Aktuelnu indonežansku vladu je tek “Čin ubistva” naterao da javno progovori o ovim zločinima i da prizna njihovo postojanje. Bez obzira na to što su upoznati sa činjenicom ko je Džošua Openhajmer i kakav film snima, krvnici filmovani u “Pogledu tišine” uopšte se, na primer, ne plaše da javno razglabaju, pa čak i da se hvale nedelima koja su pre pola veka počinili.

“Pogled tišine” je verovatno jedan od najhrabrijih, najpotresnijih i najstrašnijih dokumentaraca ikada realizovanih. Adi Ramli, glavni protagonista, dobijao je pretnje smrću još tokom snimanja, dok je po završetku produkcije čitava porodica bila prinuđena da se preseli u drugi deo države. Džošua Openhajmer je, donekle očekivano, u Indoneziji postao « persona non grata ».

Produkciju ovog jedinstvenog ostvarenja potpisuju velikani Verner Hercog i Erol Moris. Film je osvojio 16, u svetskim razmerama prestižnih nagrada na najznačajnijim festivalima: Venecija, Berlin, Angers, Čikago, CPH:DOX itd.

“Pogled tišine” će biti prikazan u okviru festivala Beldoks sutra u 20 časova u velikoj sali Doma omladine Beograda. Na projekciji će biti prisutan i reditelj Džošua Openhajmer. Njegov razgovor sa publikom će prevoditi i moderirati naš renomirani filmmejker Srđan Keča.

Cena ulaznice je 200 dinara.