Razgovor o Marini Abramović u Beldocs čitaonici | Beldocs

Vesti

Razgovor o Marini Abramović u Beldocs čitaonici
Vesti - 10.07.2019
 

U okviru AVA VoD projekta i Beldocs čitaonice,  održana je projekcija dokumentarnog filma „Marina Abramović: umetnik je prisutan“ američkog reditelja Metjua Ejkersa u Biblioteci grada Beograda. U razgovoru koji je usledio nakon projekcije, Boris Miljković, reditelj i kreativni direktor RTS-a, dr Dejan Sretenović, kustos Muzeja savremene umetnosti Beograd i Marko Grba Singh, umetnički direktor Beldocsa, najavili su retrospektivnu izložbu Marine Abramović „Čistač“ i najnoviji dokumentarac o jednoj od najznačajnijih umetnica danas pod nazivom „Povratak kući“ u režiji Borisa Miljkovića.

Beldocs čitaonica se od oktobra 2018. godine ralizuje u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda i Narodnom bibliotekom Srbije, i predstavlja selekciju najboljih svetskih dokumentaraca, uz prateće razgovore sa relevantnim sagovornicima iz sveta umetnosti i javnog života. Program se održava u kontekstu promocije inovativnog evropskog projekta AVA VoD, u kome Beldocs učestvuje sa 26 partnera iz 9 evropskih zemalja sa ciljem da se evropski filmovi učine dostupnim korisnicima biblioteka u raznim evropskim zemljama. Zahvaljujući AVA VoD, prvoj VoD platformi u srpskom bibliotekarstvu, članovi dve biblioteke u Srbiji, Narodne biblioteke Srbije i Biblioteke grada Beograda, imaju priliku da besplatno gledaju filmove sa Beldocsa tokom cele godine i to on-line sa bilo kog uređaja, kao i off-line u multimedijalnim odeljcima biblioteka. AVA VoD baza filmova uskoro će biti ažurirana najnovijim dokumentarcima sa ovogodišnjeg Beldocsa.

Projekat se realizuje uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa potprogram Mediji, i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

<
>