Žiri

Žiri Međunarodnog takmičarskog programa

horvathAndreas Horvath

Andrea Horvat je rođen u Salcburgu, u Austriji 1968. godine. Studirao je fotografiju u Beču i multimedijalnu umetnost u Salcburgu. Kao slobodni fotograf i režiser, objavio je nekoliko knjiga fotografija i realizovao nezavisne filmove. Horvatovi dokumentarci osvajali su nagrade na međunarodnim filmskim festivalima, kao što su Međunarodni festival dokumentarnog filma u Čikagu, Karlovi Vari ili Max Ophüls Prize Festival. Kao fotograf, Andrea Horvat je objavio album crno-belih fotografija o Jakuti, Sibiru i zabitima Amerike. Godine 2013. Horvata je austrijski ministar za umetnost i kulturu nagradio kao izvanrednog umetnika (Outstanding Artist Award)

robertRobert Tomić Zuber

Rođen je 1976. u Puli. Ovaj diplomirani sociolog, poslednjih dvadeset godina radi kao novinar i urednik u hrvatskim listovima, na radiju i televiziji, ali i u međunarodnim medijima, poput BBC-a. Poslednjih deset godina uglavnom se bavio socijalnim i humanitarnim temama, kroz svoju takođe nagrađivanu emisiju Misija. Režirao je tri dokumentarni filma – Na stanici u Puli o prvom koncertu Đorđa Balaševića u Hrvatskoj nakon rata, Slučajni sin, koji je proglašen najboljim hrvatskim dokumentarcem 2008, nagrađen nagradom „Oktavijan“ hrvatskih filmskih kritičara, i Mila traži Senidu, nagrađen Human rights award na Sarajevo film festivalu, nagradama publike i žirija Mediteran film festivala, posebnim priznanjima etc. U poslednje dve godine režirao je dva dokumentarna filma: Kandidat sa Tomislavom Pulićem i Možeš biti sve što hoćeš.

andrijanaAdrijana Stojković

Rođena 1976. godine. Diplomirala na Katedri za Filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Autor je sedam kratkih igranih i osam kratkih dokumentarnih filmova; dva dugometražna dokumentarna filma i jednog dugometražnog igranog filma, čiji je i producent. Njeni filmovi su učestvovali i bili nagrađivani na mnogobrojnim međunarodnim filmskim festivalima. Član je Izvršnog odbora Asocijacije filmskih reditelja Srbije. Osnivač je producentske kuće All Inclusive Films iz Beograda. Jedan je od osnivača Udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture ”Filmkultura”. Kao docent predaje na predmetu Dokumentarni i namenski film na FDU.

Žiri Srpskog takmičarskog programa

mladenMladen Kovačević

Posle učenja filmske režije u Beogradu, Londonu i Kejp Taunu, svesrdno se posvetio dokumentarnom filmu. Za par godina snimio je nekoliko naručenih i tematskih dokumentaraca, kao i debitantski autorski dokumentarac Anplagd kojim postiže veliki međunarodni uspeh (u selekcijama Visions du Réel – Nyon, Hot Docs, DOK Leipzig, CPH:DOX, FIDMarseille, Raindance, do sada prikazan na oko 80 festivala, osvojio 10 nagrada). Zid smrti, i tako to imao je svetsku premijeru u takmičarskoj selekciji festivala Visions du Réel 2016, i osvojio je nagrade za Najbolji film i Najbolju kameru na Beldocsu 2016.

thierryThierry Detaille

Sa doktoratom u oblasti novinarstva i komunikacija i evropskim masterom u filmskoj kritici i analizi, Tjeri ima bogatu karijeru kao reporter za belgijske radio magazine pre nego što se upustio u međunarodne vode dokumentaristike 1997. godine, osnovavši Ventes-CBAWIP-Sales, pre kuće Visible Film 2014. godine. Učestvujući i aktivno se baveći glavnim međunarodnim dokumentarnim forumima i marketima od 1998. godine, Tjeri uzima aktivno učešće u obučavanju, odlučivanju i vođenju koprodukcijskih događaja širom Evrope.

teaTea Lukač

Radeći na više polja, od filma do video arta, Tea Lukač je režirala kratke igrane filmove, muzičke spotove, dokumentarce i video na izložbenim postavkama. Teini radovi su dosad putovali na filmske festivale širom sveta, uključujući Buenos Aires, Edinburg i Šenzen. Trenutno priprema doktoran na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Najvažniji dečko na svetu je njen prvi dugometražni dokumentarac.