Žiri

Žiri Međunarodnog takmičarskog programa

Fredrik GertenValentina Delić

Valentina Delić je novinar, dokumentarista i scenarista. Autor je tri dugometražna dokumentarna filma i mnogobrojnih dokumentarnih TV emisija i serija. Dobila je godišnju UNICEF-ovu nagradu za seriju Leksikon o odrastanju tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina i Specijalnu nagradu BELDOCS festivala za dokumentarac „Glas iz Beograda – Ljubiša Rajić“. Diplomirala je na grupi Jugoslovenska i opšta književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Кao stipendista Vlade Francuske bila je u školi dokumentarnog filma u Monpeljeu.

Mira VočinkićMira Vočinkić

Urednica u Sektoru odabira programskih sadržaja Hrvatske Radiotelevizije. Rođena 1961. U Zagrebu. Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Od 1985. stalno zaposlena na Hrvatskoj Radioteleviziji. Poslednjih dvadesetak godina radi kao selektor programa i uglavnom se bavi odabirom svih vrsta stranih dokumentarnih programa, ali i muzičkih i zabavnih sadržaja te show programa za sva četiri kanala Hrvatske Radiotelevizije. Redovna je gošća niza festivala dokumentarnih programa i televizijskih sajmova. Članica je više poverenstava za odabir i nabavu programskih sadržaja od nezavisnih proizvođača audio- vizualnih dela za potrebe HRT-a.

Ulrich ZiemonsUlrich Ziemons

Ulrich Ziemons je curator, predavač i pisac, sa prebivalištem u Berlinu. Jedan je od kuratora Forum Expanded programa na filmskom festivalu u Berlinu. Od 2014. Član je selekcione komisije za kratkometražne filmove na Dokfestu u Kaselu. Iste godine, njegova knjiga „Aufzeichnungen eines Storm Squatters“ kao prva nemačka monografija o američkom andergraund filmskom reditelju Džordžu Kučaru i njegovoj uticajnoj video seriji „Weather Diary“;.

Jovica TojagićJovica Tojagić

Rođen u Novom Sadu. Diplomirao na odseku za Istoriju na Univerzitetu u Novom Sadu. Na Televiziji Novi Sad Jovica Tojagić počeo je da radi 1997. nakon završene srednje škole za dizajn „Bogdan Šuput”. Tokom studija radio na Televiziji Novi Sad, u početku na poslovima asistenta snimatelja, zatim organizatora i producenta u Kulturno – umetničkom programu, te kao pomoćnik urednika u filmskom programu, a sada kao rukovodilac službe filmskog programa RTV.

Žiri Srpskog takmičarskog programa

Hanka-KastelicovaHanka Kastelicová

Hanka Kastelicova je izvršni producent dokumentarnog programa evropskog HBO. Sa sedištem u Budimpešti, blisko sarađuje sa HBO evropskom produkcionim centrima u Varšavi, Pragu i Bukureštu i odgovorna je za razvoj i produckiju HBO evropskih dokumentarnih filmova. Završila je master studije iz umetnosti na Fakultetu za film i televizijske dokumentarce na Akademiji izvođačkih umetnosti u Pragu.

Nebojsa-BradicNebojša Bradić

Nebojša Bradić je rođen u Trsteniku, u Srbiji. Od 1981. do 1996. bio je direktor, umetnički direktor i rukovodilac pozorišta u Kruševcu. Nakon toga, dolazi na čelo Ateljea 212 od 1996. do 1997. Takođe, bio je direktor Narodnog pozorišta u Beogradu. Od 2000. do 2008 bio je direktor Beogradskog dramskog pozorišta. Bradić je bio i ministar za kulturu u Vladi Republike Srbije od 2008. do 2011. Aktuelni je urednik kulturno-umetničkog programa Radio-televizije Srbije.

Zoran PopovicZoran Popović

Zoran Popović je diplomirao filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1981. godine. Radio kao scenarista i režiser dokumentarnih, igranih, edukativnih i muzičkih programa za TV Beograd od 1981. do 1990 i kao predavač filmske i TV režije. Osnovao prvu privatnu filmsku školu u Srbiji „Kvadrat“, 1990. godine, zajedno sa Svetlanom Popović. Jedan je od osnivača Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih” 2005. godine.

Lazar StojanovicLazar Stojanović

Lazar Stojanović je jedan od filmskih autora takozvanog Crnog talasa u Jugoslaviji, 1964-71. godine. Tokom pola veka režirao je filmove i pozorišne predstave i pisao scenarija za filmove i pozorišne komade, uređivao publikacije i angažovao se u oblasti građanskih sloboda i ljudskih prava.