BELDOCS – TEEN PROGRAM 2017

Autorke programa: Dubravka Radusinović, psiholog i Inja Korać, festivalski programer

Glumac Stiv Martin kaže: „Sve životne zagonetke su rešene u filmovima“. Pridružite nam se na četiri sjajne projekcije i prateća razgovora na Beldocs-u da ih rešavamo zajedno!
Vodič za edukatore Beldocs Teen Programa

Evo koji filmovi vas čekaju:

NE BEZ NAS! / NOT WOTOUT US!, Sigrid Klausmann, Nemačka, 2016, 90’
Šesnaestero dece iz četrnaest zemalja i s pet kontinenata u ovom filmu otkrivaju svoje misli, želje, strahove i nade. Film ih prati na različitim delovima planete na putu do njihove škole. Oni govore o svakodnevnom životu, dele svoje nade i želje. Govore o idejama za budućnost i tome kako poboljšati svet, ali takođe o brizi za svoje domove zbog štete uzrokovane zagađenjima kao što su zagađenje vode, radioaktivnost ili klimatske promene.
Film o budućnosti planete kroz ideje onih koji će pomoći u njenom oblikovanju.
Preporuka: osnovna škole: 10+
Teme: Ekologija, geografija, kultura, vrednosti, siromaštvo, budućnost planete.

SONITA, Rohsareh Gaem Maghami, Iran, Nemačka, Švajcarska, 2015, 90’
Iznenađujuć spoj hip-hopa, tinejdžerskog bunta i borbe za prava žena pod okriljem ortodoksnog islama, Sonita pripoveda o nesvakidašnjoj teheranskoj YouTube senzaciji, sedamnaestogodišnjoj Soniti Alizad. Sonita je neprijavljena, ilegalna imigrantkinja iz Avganistana, koja živi u siromašnom naselju Teherana i koja se zahvaljujući svom nadahnutom onlajn repovanju spasla od ulaska u brak ugovoren od strane njenih roditelja još u vreme dok je bila samo desetogodišnja devojčica . Živahna, odlučna mlada žena se bori da živi život koji želi, kao pevačica uprkos svim preprekama na koje nailazi u Iranu, i uprkos svojoj konzervativnoj, patrijarhalnoj porodici.
Preporuka: 14+
Teme: kultura, ljudska prava, prava žena, umetnost, muzika, digitalni mediji

OSUDE / CONVICTIONES, Tariana Chistova,Rusija, Poljska, 2016, 62’
Dok masovni mediji u suvremenoj Rusiji  propagiraju patriotizam i militarizam, pojavljuju se pojedinci koji imaju malo drugačije ideje. Film Osude prati priče četiri mladića koji se nalaze trenutak pred regrutaciju u vojsku. Ovaj film donosi četiri priče mladića u susretu s vojnim komisijama. Film prikazuje generacijski jaz između mladih pacifista i staromodnog birokratskog panela. Svako od njih se ponaša po pravilima koja međusobno ne razumeju. Ovo je istovremeno tužan i zabavan film. Ne može vas ostaviti ravnodušnima hrabrost koju ovi dečaci pokazuju u borbi za svoja uverenja.
Preporuka: 14+
Teme: Ljudska prava, aktivizam, pacifizam, Društveni ugovor – odgovornost i obaveze spram države

DIXIE LAND, Roman Bondarchuk, Latvija, Ukrajna, 2016,60’
Dokumentani film o dečjem jazz bandu iz grada Kherson iz Ukrajne i njihovom odrastanju. Uz “WHEN THE SAINTS GO MARCHING” u odrastanje.

 Ovaj neobičan i lep film prati četiri člana mladog benda u južnom ukrajinskom gradu Khersonu; Romana, Polinu, Nikitu i Nikitu koji sviraju američke pesme u post-sovjetskom krajoliku, trenirajući svoj zanat s upornošću i entuzijazmom. Talasi Crnog mora lome se o obalu, sunce sija, a nebo je plavo. Dečji orkestar „Diksilend” na obali svira marš. Njihov učitelj ih sluša. Čini se da će sreća trajati zauvek. Ali odrastanje je neizbežano. Najednom ispada da učitelj neće živeti zauvek, a da prijatelji imaju svoje zasebne planove za život.
Preporuka: 13+
Teme: muzika, odrastanje, prijatelji