Vesti

Beldocs@Centar za kulturu Vlada Divljan
Vesti - 19.01.2018
 

U Centru za kulturu Vlada Divljan beogradska publika će moći do kraja januara da pogleda dva facsinantna dokumentarna filma “Palio” i “Baobabi između zemlje i neba”. Gledanjem ova dva filma učesnici takmičenja #euroepanfilmchallenge dobiće po 3 dodatna poena.

18.1.2018. u 21:00
PALIO, Velika Britanija, 2015, 92`
Režija: Kozima Spender

Jedan od najlepših starih gradova-republika u Italiji, Sijena, već vekovima dva puta godišnje postaje podeljena i sukobljena, kada svi stanovnici, od najmlađih do najstarijih žive za Palio – jednu od najstarijih trka konja u svetu. To je svojevrsni vremeplov koji magično oživi renesansne kostime, zastave, grbove i trube i svojom iskonskom snagom zaustavi sve i potpuno opčini i posmatrače i učesnike. To je istinska bitka za prestiž pretvorena u simbolično nadmetanje konja i jahača i to na iznenađujućem mestu – u samom središtu Sijene, na najvećem gradskom trgu. Stari ritual živi svojim intenzivnim životom i danas sa nikad smanjenim strastima koje nemaju skrupula – uzburkani mediteranski mentalitet i tamna tradicija političkih intriga prošlih vremena nesmetano, kao duh opsedaju svakog, i građane i moćnike, i niko nije pošteđen, ni igrači, ni konji.

25.1.2018. u 21:00
BAOBABI IZMEĐU ZEMLJE I MORA
Cyrille Cornu, Francuska, 2015, 55’

Zbog veličine i originalnog oblika, baobab spada među najvrednije drveće na planeti. Realtivno je nepoznato da su ovi džinovi sa Madagaskara podvrgnuti istrebljenju. Da bi ih proučavali, u srcu njihovih šuma, Siril Kornu i Vilfrid Ramahafalu čamcem prelaze 400 km divlje i izolovane obale na jugozapadu Madagaskara. Ovaj film je hronika ekspedicije. Sadrži istraživanja, brojanja, naučne rezultate dva istraživača baobaba i predivnih pejzaža, kakvi do sada nisu snimljeni ili fotografisani.

Festivali i nagrade:
Ovaj film je do sada učestvovao na preko 80 festivala i osvojio 24 nagrade.

Trejler https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=TihwwkuLZiw

Nagradna igra #europeanfilmchallenge predstavlja deo velikog evropskog interaktivnog projekta, koji uključuje upotrebu inovativnih i digitalnih promotivnih tehnika i alata, kako bi se doprinelo većoj cirkulaciji evropskih filmova na različitim platformama. Takmičenje se odvija u šest evropskih zemalja: Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Španiji, Hrvatskoj i Srbiji. Organizator takmičenja u Srbiji je Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs. Projekat se realizuje uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA.

Pokrenite izazov na https://www.europeanfilmchallenge.eu.

<
>