gora2

BELDOCS U DOB

Projekcijom filmova “Gora” Stefana Maleševića 19. juna i “Atos – ukus neba” 26. juna, Beldocs i Dom omladine najavljuju predstojeću sezonu, kada će jedan dan u nedelji u ovom bioskopu biti namenjen filmovima iz programa našeg najznačajnijeg festivala dugometražnog dokumentarnog filma Beldocs. Tako će se najznačajnija dela savremene dokumentaristike naći i na redovnom bioskopskom repertoaru Doma omladine, tokom cele godine.

GORA, Stefan Malešević, BIH, Srbija, 2017, 78`
Bioskopska premijera pobednika Beldocsa!
Dom omladine Beograda, 19.06.2017. u 20:00
U izolovanim selima Gore, na visoravnima okrutne Šar-Planine, žive Goranci, muslimani koji govore slovenskim jezikom. „Gora“ prati svakodnevne rituale muškaraca (pošto je žene zabranjeno snimati). Kroz sela, ulice, stada ovaca i krava, džamije i kafane film prikazuje njihov jednostavan život, a prirodno i kulturno bogatstvo. U ovom filmu oni rade, pevaju, pričaju, sviraju, mole se, šetaju i piju dok ih planina iznad i oko njih konstantno podseća na efemernost ljudskog postojanja.

Režija: Stefan Malešević
Direktor fotografije: Stefan Malešević
Montažeri: Jelena Maksimović, Stefan Malešević
Dizajn zvuka: Jakov Munižaba
Muzika: Braća Muška
Producenti: Stefan Malešević („Slovofilm”, Bosnia and Herzegovina), Vladimir Vasiljević („EED Productions“, Serbia)
Festivali/Nagrade: Nagrada za najbolji film i nagrada za najbolju fotografiju – Beldocs IDFF 2017

ATOS – UKUS NEBA, Peter Bardehle, Andreas Martin, Nemačka, Austrija, 2016, 90’
Dom omladine Beograda, 26.06.2017. u 20:00
Planina Atos na grčkom obalskom poluostrvu je jedna od poslednjih preostalih evropskih tajni. Pristup ženama je strogo zabranjen, a u nameri da se neželjeni turisti drže što dalje, viza se odobrava samo hodočasnicima i radnicima. Manastirska republika privlači ljude koji očekuju nešto više nego što moderan život može da im pruži, ljude koji čeznu za životom punim smisla. Nekoliko zapleta uvodi publiku u manastirski svet i suočava ih sa njihovom borbom, pozivajući publiku da razmišlja o dve ključne stvari koje ih vode kroz život: pravo iskustvo svakoga trenutka i tretiranje ostalih sa poštovanjem.

Režija: Peter Bardehle, Andreas Martin
Direktor fotografije: Yannis Fotou
Montažeri: Konard Buschke, Kirineos Papadimimatos
Festivali: Beldocs IDFF 2017