dodela

„FLOTEL EVROPA“ I „STRANAC IZNUTRA“ DOBITNICI NAGRADA NA BELDOKSU 2015

Juče je u Velikoj dvorani Sava Centra svečano zatvoren 8. po redu Beldoks. Na ceremoniji zatvaranja festivala dodeljene su nagrade pobedničkim ostvarenjima Srpskog takmičarskog programa. Odluku o pobedniku doneo je žiri u sastavu: Muharem Bazdulj (književnik), Igor Šanjević (producent informativne kuće N1), dr Gordana Vuković-Nikolić (profesor engleskog jezika na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu) i predsedavajući Dragan Nikolić (reditelj, pobednik Beldoksa 2014).

U kratkom, šaljivom obraćanju pre proglašenja pobednika Bazdulj se osvrnuo na zasedanje žirija koje je trajalo satima i u nekim trenucima po intenzitetu iskazivanih emocija zaličilo na većanje porotnika u filmu « 12 gnevnih ljudi ». Njega lično dodatno je uznemiravala opasnost da propusti polufinale Lige Uefa.

Za najbolji domaći dokumentarac ovogodišnjeg Beldoksa proglašen je “Flotel Evropa” Vladimira Tomića. Žiri u svom obrazloženju navodi da je “ovaj film drugačiji od svih tipičnih izbegličkih priča, bivajući istovremeno artefakt s kojim se svaki gledalac može identifikovati.»

Posebno priznanje žiri je dodelio ostvarenju „Stranac iznutra“ Sonje Bertuči u kome nam „autorka predočava vlastitu lirsku viziju kosovske stvarnosti.“

Novčanu nagradu u iznosu od 120.000 dinara autoru pobedničkog ostvarenja uručio je Mirko Vojinović, osnivač i direktor kompanije Di&Ma Vision iz Beograda.

Publici se obratio i direktor festivala, Mladen Vušurović, izrazivši veliko zadovoljstvo ovogodišnjom manifestacijom. On se osvrnuo na početke Beldoksa, naglasivši da je od samog starta ovaj festival prepoznat po energiji i po strasti uz koje  je kreiran i zahvaljujući kojima je rastao. Direktor festivala je zatim objašnjavao selekcione kriterijume ove manifestacije, naglasivši da njega interesuje « film koji priziva pronalazačko, odvažno stanje duha, koji nas uvodi u viziju i nadahnuće – da uzmemo kameru u svoje neškolovane ili profesionalne ruke – i zabeležimo doživljaj, istinu, spoznaju. Posle takvog filma,“ dodaje Vušurović, „čini nam se da je njegov autor najzanimljiviji čovek na svetu, a da je čitavo čovečanstvo jedna velika porodica.“

Posebno interesantnim u ovom delu ceremonije učinio se video snimak koji pokazuje kako su inostrani gosti dovoženi sa aerodroma Nikola Tesla. U zadnji deo Opelovog minivena bili su smešteni tamburaši, pa su tek pristigle filmadžije uživale u srpskim starogradskim pesmama sve do dolaska u centar grada. Čitava akcija sponzorisana je od strane kompanije Opel.

Po završetku ceremonije zatvaranja prikazan je film “Pako de Lusija: Putovanje”, ostvarivši odličan prijem kod publike.