SRPSKI ADVOKAT

Aleksandar Nikolić, Srbija, Nemačka, 2014, 82’

Aleksandar Nikolić, Serbia, Germany, 2014, 82’

// Trejler
// Foto
Former Bosnian Serb leader Karadzic enters the courtroom on the first day of his defense against war crime charges at the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia in The Hague
Projekcije:
Petak 8. maj 19:00 / Dvorana kulturnog centra Beograda / Cena ulaznice: 200 din
(En) Shows:
Friday 8. 5. 19:00 / Dvorana kulturnog centra Beograda

Deset godina nakon što je pobegao iz Srbije zbog režima, Marko mora da brani neke od ljudi protiv kojih se borio, uključujući i ozloglašenog Radovana Karadžića.

Tokom 4 godine suđenja Karadžiću, film prati Markov put od idealističnog mladog advokata do sumnjičavog veterana. Suočavajući se sa ljudima koji su izgubili porodicu i prijatelje tokom rata, Marko više ne može da se krije iza maske advokata. Razne teorije, balistički izveštaji i protivnurečne istorije koje je istraživao u Hagu više nisu apstraktni delovi dokaza već pravi ljudski životi. Iznenda Markov posao počinje da zalazi u sve sfere njegovog ličnog života. Brak sa slovenkom, sa suprotne strane rata, puca, veze sa liberalnim prijateljima iz Beograda postaju napetije i Marko je prinuđen da preispita svoju sopstvenu ulogu u suđenju kao i svoj stav prema ratu i krivici. Da li pomaže pomirenju ili samo produbljuje jaz? Da li traži istinu ili je izokreće? Da li istina uopšte postoji? Želeći da osnije svoju porodicu Marko shvata da mora da bira između svog posla i humanosti.

Režija: Aleksandar Nikolić
Producent: Gregor Streiber
Izvršni producent: Esther van Messel
Montaža: Aleksandar Nikolić

Festivali: Jihlava IDFF, Kassel IDFF, ZagrebDox, One World Prague, Ljubljana IDFF, One World Bucharest